Barion Pixel

Menü

Asszertív Tréning

Buen Camino I. rész

Asszertív Tréning Szerző: Jekkel Orsolya
Tréner, coach, egyetemi óraadó, utazó

6+1 dolog, amit 2022-ben tanultam:

 

1.             Légy Te az első a saját listádon.

Megtanultam azt, hogy első legyek a saját listámon. Akkor is, ha nagyon szeretnék a másiknak segíteni és akkor is, ha érzelmileg kötődőm a másikhoz. Ha nekem ez a kapcsolat már nem jó, akkor elmegyek és a saját utam járom tovább.

Ha fontos nekem az ügy, akkor meghúzom a határokat olyan módon, hogy az nyer-nyer legyen mindenkinek.

2.       Ne agyalj, csak csináld.

Amikor 2022. január 18-án megvettem a repülőjegyem az El-Caminora. Akkor nagyon sok kételyem volt azzal kapcsolatban, hogy május 16-án, 2 hónapra el fogok-e tudni utazni? Annyi információm volt az utakról, hogy melyik hány kilométer hosszú és hova érdemes repülni Magyarországról. Láttam, hogy a Francia-út körülbelül 800 km hosszú és Saint-Jean-Pied-de-Port-ból indul. Ezt tartottam megfelelőnek, a leghosszabb, az 1 200  km-es utat túl soknak gondoltam, ugyanakkor ennél rövidebbet nem szerettem volna.

Találtam egy ideális időpontban lévő jegyet Párizsba (Párizs volt az első abban a listában, amit a francia úton indulóknak javasoltak, mint érkezési város). Elkezdtem blogokat olvasni a Caminoval kapcsolatban, aminek hatására elkezdtem halogatni a megvásárlását.

Ekkor feltettem magamnak a kérdést, hogy „Eldöntöttem, hogy idén elindulok az El-Caminon?” Amire kissé határozatlanul azt mondtam, hogy igen. Akkor a többi részlet az most teljesen mindegy és ezzel a lendülettel megvettem a jegyet.

3.       Tervezz, Változtass.

Rájöttem arra, hogy nekem erős J-sként a tervezés a varázserőm, viszont azt is megtanultam, hogy a fejlesztendő területem, hogy nehezen változtatok. Amikor utáltam az egészet és több, mint 100 km-t gyulladt bokával gyalogoltam, akkor igen fájdalmas volt, de végre megtanultam, hogy akármikor dönthetek máshogy, mint ahogy előzetesen megterveztem.

A Fisterrában töltött 40 nap alatt négy lefoglalt repülőjegyem volt visszafelé. Amikor június közepén megérkeztem, akkor az volt a tervem, hogy egy hetet maradok. Annyira megtanultam azt, hogy változtathatok, hogy végül augusztus elején jöttem haza.

Amikor hazaértem, elkeseredtem, hogy hogy fogom megoldani azt, hogy itthon is és Fisterrában is lehessek. Ekkor eszembe jutott, hogy a tervezés a varázserőm és az, hogy gyorsan döntök.

Gyorsan megvettem egy repülőjegyet októberre.

Ezzel megvolt a tervem, hogy hogy fogok visszamenni és máris tele voltam energiával.

Annak érdekében, hogy ezt legközelebb is szem előtt tartsam, rögtön ki is post-iteltem a falamra. Már csak az óra körül volt szabad hely, ennek akkor nem tulajdonítottam különösebben nagy jelentőséget. Aztán pár héttel később rájöttem arra, hogy számomra az is időrabló, amikor nincs tervem és, az is, amikor nem veszem észre, hogy változtatnom kellene.

4.       Ahol a figyelmed, ott a világod.

Annak ellenére, hogy a nyáron azt éreztem, hogy egy sokkal rosszabb Magyarországra fogok hazajönni, amíg kint voltam, a figyelmem azokon a dolgokon voltak, amik ott történtek. Az események lényegi részleteit követtem, de ennyiben kimerült az erre fordított energiám.

Tudatosan figyeltem arra, hogy a figyelmem pozitív dolgokon legyen. Amikor 2020-ban a COVID járvány igen nagy hatással volt rám, akkor ezt még nem tudtam alkalmazni és nagyon rosszul éreztem magam nagyon hosszú ideig.

Fisterrában megtanultam, hogy ha a jó dolgokra figyelek és mindig arra koncentrálok, hogy ebből mit tanulok, akkor egy idő után már automatikusan ebből a szemszögből látom a helyzeteket.

5.       „Ne nézz hátra Malacka, nem arra megyünk”

Nagyon fontos, hogy tanuljak a múltból, viszont ne az határozza meg a jelenemet. Ha azok miatt érzem rosszul magam, amik a múltban történtek, akkor nem tudom élvezni a jelent.

A múlttal kapcsolatban nagyon fontosnak tartom, hogy végiggondoljam, hogy mik történtek és elfogadjam azt, hogy akkor a legjobb tudásomnak megfelelően cselekedtem az adott helyzetben. Rendben van az, hogy akkor milyen érzéseim, gondolataim voltak.

6.       Hála.

Hála mások felé: Ha képes vagyok azért hálával gondolni azokra az emberekre, akikkel kapcsolatban azt éreztem vagy azt gondoltam, hogy bántottak, mert tanultam valamit nekik köszönhetően, akkor az már egy lépés a konfliktus elengedése felé.

Hála saját magam felé: Ha hálás vagyok magamnak azért, mert az adott helyzetben a legjobb tudásomnak megfelelően cselekedtem, vagy mert saját magamat raktam a listám első helyére, akkor máris csökkennek a bennem lévő múlttal kapcsolatos negatív érzések.

+1 Buen Camino! (Jó utat!)

Azt gondoltam, hogy elindulok az El-Caminon és más emberként jövök haza. Ez így volt, viszont az is igaz, hogy az Utamnak nem volt vége, amikor 640 legyalogolt kilométer után megérkeztem Fisterrába.

Ott jöttem rá, hogy az Utam az egész eddigi életem, amit minden napommal folytatok és nagyon nem mindegy, hogy közben hogy érzem magam. Ezért ott úgy döntöttem, hogy csak olyan dolgot csinálok hosszú távon, amit élvezek. Ha nem tehetem ezt meg, akkor olyanná alakítom az életem, hogy megtehessem.

Ha rövid távon nem élvezem, viszont a hosszútávú céljaimat támogatja, akkor a saját, helyzethez való viszonyomat változtatom meg.

 

(Folytatás Buen Camino II.)

Camino Mesék:

Hamarosan új Mesét írok. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket. A tréningtartást szeretjük a legjobban a hivatásunkban, így akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés