Barion Pixel

Menü

Asszertív Tréning

Camino Mesék: A tréner

Asszertív Tréning Szerző: Jekkel Orsolya
Tréner, coach, egyetemi óraadó, utazó

Amikor 2022 decemberében Finisterrében voltam, felkértek, hogy tartsak egy  előadást 2023. január 20-án arról, hogy mit tanultam a Caminon, mint tréner. Nagyon örültem neki és rögtön igent mondtam.

Ezt szoktam a „Finisterre effektus”- nak nevezni, amikor ott vagyok, mindig nagyon jó dolgok történnek velem.

Két okból voltam boldog. Egyrészt egy általam szakmailag nagyrabecsült egyesület szervezi az eseményt, másrészt pedig rájöttem, hogy ezen még nem is gondolkoztam el mélyebben. Ezért remek alkalomnak tartottam, hogy átgondoljam ezt a kérdést!

6+1 dolog, amit a Caminon tanultam, mint tréner:

1.    Elvárások.

A Caminon megtanultam, hogy másokkal szemben semmilyen, magammal szemben nagyon magas elvárásaim legyenek.

Ha van elvárásom a résztvevők felé, akkor annak megfelelően tartom a tréninget, aminek köszönhetően befolyásolhatom őket.

Ha magas elvárásaim vannak magam felé, akkor mindent beleadok a siker érdekében.

Viszont azt is megtanultam, hogy ezzel kapcsolatban, akármikor dönthetek másképp és változtathatok.

 

2.    Tervezz! Változtass!

A tréningekre eddig is mindig konkrét tervekkel indultam. Ezt továbbra is nagyon fontosnak tartom, viszont ennél is fontosabbnak, hogy ezen akármikor változtathatok.

 

3.    Vizualizálj!

Én személy szerint nagyon vizuális vagyok, ezért eddig is nagy hangsúlyt fektettem a tréningeken a vizuális elemekre.

Megtanultam, hogy mivel vizuális vagyok, ezért én így tudok a legjobban célt kitűzni, akár tréninggel, akár magánélettel kapcsolatos. Eddig is sok post-it em volt  azokon a helyeken, ahol gyakran látom. Most még több lett.

 

4.    MBTI alapján

A MBTI személyiségtipológia alapján vannak olyan típusú dimenziók, amik engem alapvetően idegesítenek vagy nagyobb kihívást jelent számomra a közös hang megtalálása.

Megtanultam, hogy minden tréning a résztvevőknek szól. Ezért már, annak ellenére, hogy én alapvetően másképpen működöm, mindig a résztvevők betűit veszem figyelembe.

 

5.    Állj meg, gondold át

Mivel introverált vagyok, ezért a tréningeken a szüneteket szeretem mindig egyedül tölteni. Ilyenkor gondolom át az addig történteket és tervezem meg a továbbiakat. Eldöntöm, hogy jó-e a tematika, amivel készültem? Vagy szükséges az, hogy változtassak?

Többször kaptam olyan visszajelzést, hogy lehetnék kicsit „beszélgetősebb” a szünetekben.

Már tudom, hogy introvertáltként ez a tréneri varázserőm, ezért már nincs lelkiismeretfurdalásom, amikor a szünetekben  1-2 perc beszélgetés után elmegyek egyedül sétálni.

 

6.    Hála

Megtanultam, hogy nagyon fontos, hogy emlékezzek arra, hogy milyen hálás vagyok mindenkinek, akitől szakmailag tanultam.

Egyszer egy barátom, akivel telefonon beszélgettem, viccesen megkérdezte, hogy: „Ma még nem vetted le a tréner ruhádat?” Akkor jót nevettünk azon, hogy milyen sok szerep van az ember életében.

Ha folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy milyen hálás vagyok nekik, akkor a tréningeken az ő „tréner ruhájuk” is rajtam van, azaz folyamatosan számíthatok az ő tudásukra és tapasztalatukra, amikor kint állok a résztvevők előtt.

 

+1. Találd meg a saját Utad!

Légy hálás mindenért, amit tanultál és találd meg a saját utad!

Már régóta dolgoztam egy módszertanon, ami a sajátom. Rendszerbe foglaltam mindazt a szakmai tudást, amit az eddigi utam során megtanultam és azokat a gyakorlatokat, amik 2020-as év után segítettek felállni. Mindig terveztem, hogy elkezdem továbbfejleszteni, azonban mindig volt olyan, amit ott és akkor sürgősebbnek tartottam.

 

Amikor a nyáron egyszer ültem az óceánparton Finisterrében, akkor mélyebben elgondolkoztam azon, hogy mi a célom? Mivel szeretnék foglalkozni. Rájöttem arra, hogy az egyik célom az, hogy ezzel a saját módszertanommal is támogassak másokat és eldöntöttem, hogy Camino Tréningeket fogok tartani.

A Camino megtanított arra, hogy „Ne agyalj, csak csináld!” . A saját utamat senki nem fogja helyettem járni!

Camino Tréning:
 
"Minden fejben dől el"- tartja a mondás, ez igaz a sikerre is. Ha valóban és mélyen legbelül is elhiszem, hogy sikeres leszek, akkor tudok igazán hatékony lenni.
A Camino (spanyol:út) tréningen elindulunk azon a belső önismereti úton, amely támogatja azt, hogy a résztvevők megtanulják a sikert olyan mélyen kódolni saját magukban, hogy ez egy kétséget kizáró tényként határozza meg minden gondolatukat, érzésüket és tevékenységüket.
 
Ahhoz, hogy ez meg tudjon történni, a tréningen lebontjuk azokat a negatív feltételezéseket, hiteket, elvárásokat, melyek elterelik az ember figyelmét a valóban fontos dolgokról. Ha ezeket lerakjuk, akkor tudunk felszabadultan, teljes erőnkkel és figyelmünkkel a célunkra fókuszálni és ezáltal lehetünk sikeresek.
 
 Mindenkinek lehetősége nyílik, hogy szembenézzen azokkal a belső és külső konfliktusokkal, amelyek idő- és energiarabló tényezőként az útjában állnak és megtanuljon saját maga erőforrásává válni.
 
A tréning fő témakörei a múlt pozitív erőforrássá alakítása, az önbizalom, az önszeretet és az önmagunkba vetett hit megszilárdítása.
 
A tréning segít abban, hogy mindenki a megtalálja a saját útját. 
 
Indulj el! Buen Camino!  ????

 
Tréner: Jekkel Orsolya (Szakmai tapasztalatom, Caminóm)

A Camino Tréningen olyan gyakorlatok segítségével erősítjük a résztvevők önbizalmát, önszeretetét, önbecsülését és fordítjuk a múltjukat pozitív erőforrássá, melyeket a 12 éves szakmai életutam során sajátítottam el és magamon is rendszeresen alkalmazok.

 

 

Camino Tréning I.

Camino Tréning II.

Camino Tréning III.

Camino Elvonuló Tréning

Kövessen Instagramon!

Camino Mesék:

Hamarosan új Mesét írok. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket, akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés