Barion Pixel

Menü

Asszertív Tréning

A tréner

Asszertív Tréning Szerző: Jekkel Orsolya
Tréner, coach, egyetemi óraadó, utazó

Amikor 2022 decemberében Fisterrában voltam, felkértek, hogy tartsak egy előadást 2023. január 20-án arról, hogy mit tanultam a Caminon, mint tréner. Nagyon örültem neki és rögtön igent mondtam.

Ezt szoktam a „Fisterra effektus”- nak nevezni. Amikor ott vagyok, mindig nagyon jó dolgok történnek velem.

Két okból voltam boldog. Egyrészt egy általam szakmailag nagyrabecsült egyesület szervezi az eseményt, másrészt pedig rájöttem, hogy ezen még nem is gondolkoztam el mélyebben, ezért remek alkalomnak tartottam, hogy átgondoljam ezt a kérdést.

6+1 dolog, amit a Caminon tanultam, mint tréner:

1.    Elvárások.

A Camino-n megtanultam, hogy másokkal szemben semmilyen, magammal szemben nagyon magas elvárásaim legyenek.

Ha van elvárásom a résztvevők felé, akkor annak megfelelően tartom a tréninget, aminek köszönhetően befolyásolhatom őket.

Ha magas elvárásaim vannak magam felé, akkor mindent beleadok a siker érdekében.

Azt is megtanultam viszont, hogy ezzel kapcsolatban akármikor dönthetek másképp és változtathatok.

 

2.    Tervezz! Változtass!

A tréningekre eddig is mindig konkrét tervekkel indultam. Ezt továbbra is nagyon fontosnak tartom, viszont ennél is fontosabbnak, hogy ezen akármikor változtathatok.

 

3.    Vizualizálj!

Én személy szerint nagyon vizuális vagyok, ezért eddig is nagy hangsúlyt fektettem a tréningeken a vizuális elemekre.

Megtanultam, hogy mivel vizuális vagyok, ezért én így tudok a legjobban célt kitűzni, akár tréninggel, akár magánélettel kapcsolatos. Eddig is sok post-it em volt  azokon a helyeken, ahol gyakran látom, most még több lett.

 

4.    MBTI alapján

A MBTI személyiségtipológia alapján vannak olyan típusú dimenziók, amik engem alapvetően idegesítenek, vagy nagyobb kihívást jelent számomra a közös hang megtalálása.

Megtanultam, hogy minden tréning a résztvevőknek szól. Ezért már annak ellenére, hogy én alapvetően másképpen működöm, mindig a résztvevők betűit veszem figyelembe.

 

5.    Állj meg, gondold át!

Mivel introverált vagyok, ezért a tréningeken a szüneteket szeretem mindig egyedül tölteni. Ilyenkor gondolom át az addig történteket és tervezem meg a továbbiakat. Eldöntöm, hogy jó-e a tematika, amivel készültem, vagy szükséges-e az, hogy változtassak.

Többször kaptam olyan visszajelzést, hogy lehetnék kicsit „beszélgetősebb” a szünetekben.

Már tudom, hogy introvertáltként ez a tréneri varázserőm, ezért már nincs lelkiismeretfurdalásom, amikor a szünetekben 1-2 perc beszélgetés után elmegyek egyedül sétálni.

 

6.    Hála

Megtanultam, hogy nagyon fontos, hogy emlékezzek arra, hogy milyen hálás vagyok mindenkinek, akitől szakmailag tanultam.

Egyszer egy barátom, akivel telefonon beszélgettem, viccesen megkérdezte, hogy: „Ma még nem vetted le a tréner ruhádat?”. Akkor jót nevettünk azon, hogy milyen sok szerep van az ember életében.

Ha folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy milyen hálás vagyok nekik, akkor a tréningeken az ő „tréner ruhájuk” is rajtam van, azaz folyamatosan számíthatok az ő tudásukra és tapasztalatukra, amikor kint állok a résztvevők előtt.

 

+1. Találd meg a saját Utad!

Légy hálás mindenért, amit tanultál és találd meg a saját utad!

Már régóta dolgoztam egy módszertanon, ami a sajátom. Rendszerbe foglaltam mindazt a szakmai tudást, amit az eddigi utam során megtanultam és azokat a gyakorlatokat, amik a 2020-as év után segítettek felállni. Mindig terveztem, hogy elkezdem továbbfejleszteni, azonban mindig volt olyan, amit ott és akkor sürgősebbnek tartottam.

 

Amikor a nyáron egyszer ültem az óceánparton Fisterrában, akkor mélyebben elgondolkoztam azon, hogy mi a célom, mivel szeretnék foglalkozni. Rájöttem arra, hogy az egyik célom az, hogy ezzel a saját módszertanommal is támogassak másokat és eldöntöttem, hogy Camino Tréningeket fogok tartani.

A Camino megtanított arra, hogy „Ne agyalj, csak csináld!”. A saját utamat senki nem fogja helyettem járni!

Camino Mesék:

Hamarosan új Mesét írok. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket, akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés