Barion Pixel

Menü

Asszertív Tréning

MBTI vezetőknek: Tervező (J) vagy Spontán (P)?

Asszertív Tréning Szerző: Dr. Mészáros Aranka
Tréner, szociálpszichológus, egyetemi docens

A preferenciapár alapját az képezi, hogy a személy mennyire rendezett térben és időben, tervez, vagy majd úgy alakítja, ahogy a körülmények megkívánják.

Ez alapján elkülönítjük az Ítéletalkotó (J) (a továbbiakban általunk Tervezőnek nevezett) és Észlelő (P) (a továbbiakban általunk Spontánnak nevezett) személyeket.

Tervező (J) - Spontán (P): Aszerint, hogy a személyre mennyire jellemző a tervezett, szervezett életmód, a döntések meghozatalának gyorsasága vagy a spontaneitás, rugalmasság, szintén kétféle típust különíthetünk el: a Tervező (vagy ítéletalkotó) és a Spontán (vagy befogadó) preferenciákat.

A Tervező típusú (J) embereknél a döntési folyamaton van a hangsúly, mely gondolkodás vagy érzelem alapján egyaránt történhet. Döntését könnyen és gyorsan, néhány adat alapján meghozza, közben biztos magában, s elégedett, ha döntött. Gyorsan eljut a döntéstől a tettig. Szeret tervezni, majd tervei szerint cselekszik. Szereti befejezni, amit elhatározott. Fontos számára, hogy a dolgok lezártak legyenek. A határidőket betartja és kerüli, hogy az utolsó percekben cselekedjen.

E típus célja egy szabályozott, rendezett, tervszerű, megszervezett életvitel kialakítása. Gyakran készítenek listát napirendjükről, teendőikről, melyeket sikeresen fel is használnak. A tervezett, időben és térben rendezett környezetet kedvelik, szabályozni, kontrollálni akarják életüket. Szeretik, ha a szabályok nem változnak, a dolgok állandóak.

Határozottak, ütemezettek, módszeresek, rendszeresek, szervezettek, strukturáltak.

Viselkedésükben zavaró lehet, hogy elégtelen adatmennyiség alapján is döntenek, az elképzeléseikhez nem illő információkról nem vesznek tudomást, új adatok esetén sem változtatnak döntésükön. A változást frusztrálónak élik meg.

A Tervező kollégák tervekre, napirendekre támaszkodnak, az idő fontos számukra. Nem szeretik a meglepetéseket, azt keresik, hogy mi a legjobb módja egy tevékenység végrehajtásának. Általában időben befejezik a vállalt tevékenységeket és rendet tartanak maguk körül. 

A munkahelyen azzal okozhatnak gondot, hogy döntéseik meghozatalánál nem veszik figyelembe társaik véleményét és hamar lezárják azokat. A többiek számára rugalmatlannak, makacsnak és néha alkalmazkodásra képtelennek tűnnek.

A Spontán típusú (P) egyén lassan és vonakodva dönt. Ha lehetősége van rá, döntését mindaddig visszatartja, amíg az összes számára szükségesnek vélt információt be nem szerzi. Mások véleményét kikéri, a lehetséges következményeket minden szempontból megfontolja, nyitott az egymásnak ellentmondó adatokra.

Szeret az utolsó percben választani. Ha a döntés után valamilyen fontos információt kap, hajlamos döntését újragondolni. Kerüli a határidőket, a feladatok elkezdésével a végsőkig vár, de az utolsó percek nyomása energetizálja. Rugalmas, alkalmazkodó, nyitott a változásra, azt lehetőségként értelmezi.

Kíváncsi, szívesen látja a helyzeteket új megvilágításban. Az életet inkább megérteni akarja, s nem irányítani.

Néhány szóval jellemezve: a Spontánok nyitottak, izgatottak, rugalmasak, strukturálatlanok, alternatívákban gondolkodnak, kísérletezők, a lehetőségeket szeretik.

Mások számára zavaró lehet, hogy döntéshozatalukat a környezetükben lévő emberek és az újonnan érkező információk erősen befolyásolják. Túl sok időt tölthetnek a probléma lényegtelen oldalainak vizsgálatával, a tervezés és döntés kényszere korlátozza őket.

A Spontán típusú munkatársak döntéseiket ameddig csak lehet elodázzák, az életet a maga teljességében akarják átélni. Gyakran személyes kockázatokat vállalnak, szeretnek okosak és szellemesek lenni, a játékot gyakran a munka elé helyezik, vagy a munkát játékká alakítják.

Szeretik a rugalmas időbeosztást és a magas feszültségszintet biztosító pályákat. A vezetők számára gondot jelenthet, hogy határozatlannak tűnnek, nem terveznek, nem tarják be a határidőket, szabályokat, normákat, jól tolerálják a rendetlenséget és a zavart.

Hamarosan új cikket írunk. Ha szeretne értesülni róla, iratkozzon fel hírlevelünkre!

A hírlevélben az új Tudástár cikkekről, Mesékről és Eseményekről értesítjük Önöket, akkor küldünk hírlevelet, ha valóban van mondanivalónk.

Küldés